​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Priporočilo za spremembo gesla

Uporabniki, ki so naročeni na obvestilo "Priporočilo za spremembo gesla", prejmejo na svoj elektronski naslov dve zaporedni elektronski sporočili z identično vsebino in priporočilom za spremembo gesla ter navodilom, kako naj menjavo gesla opravijo. Sporočila se pošiljajo 1, 2, 3,... let po zadnji spremembi gesla. Pošiljatelj sporočil je enotna.identiteta@um.siEno izmed sporočil je digitalno podpisano. Za preverjanje verodostojnosti obvestila preverite digitalni podpis elektronskega sporočila​ ter samo vsebino sporočila.

Uporabniki na obvestilo niso avtomatično naročeni. Za prijavo na obveščanje je potrebno na spletni strani IT-Kiosk podati zahtevek ​za prejemanje obvestila "Priporočilo za spremembo gesla". Prav tako se lahko od prejemanja obvestila uporabnik kadarkoli odjavi.

Ta storitev je na voljo le uporabnikom, ki imajo v uporabi e-pošto s končnico @um.si in @guest.um.si.

V kolikor uporabnik želi sam spremeniti geslo, lahko to stori preko postopka za spremembo gesla ali se obrne na IKT koordinatorja članice​. ​V primeru pozabljenega gesla je potrebno slediti postopku za ponastavitev gesla​.​

Digitalno podpisano ele​ktronsko sporočilo

V odjemalcu za branje e-pošte je digitalno podpisano sporočilo posebej označeno s simbolom za digitalni podpis.​ S klikom na simbol (odvisno od odje​malca) se odpre okence o digitalnem podpisu. Le-to vsebuje informacijo o podpisniku in sporočilo, da je digitalni podpis veljaven ter zaupanja vreden (primer za odjemalec Outlook):

digitalni_podpis_novo.PNG 
Pot za potrdilo mora vsebovati hierarhijo; DigiCert -> TERENA Personal CA3 -> Enotna Identiteta. Zaporedni koraki, kako preveriti avtentičnost digitalno podpisanega elektronskega sporočila in hierarhično pot za potrdilo, so na voljo na tej povezavi​ (primer za odjemalec elektronske pošte Outlook).

​​Primer vsebine elektronskega sporočila s priporočilom o spremembi gesla​ ​

Spoštovani!

Obveščamo vas, da je od zadnje spremembe gesla za digitalno identiteto ime.priimek@um.si poteklo že 1 leto.

Geslo je v povezavi z uporabniškim imenom glavni način identifikacije in posledično omogoča dostop do informacijskih virov UM. Za lastno zaščito in za zaščito informacijskih sredstev in virov UM mora biti geslo tajno in ga ni dovoljeno deliti z drugimi.

Kljub temu, da sprememba gesla ni obvezna, je pa priporočljiva, zato vam svetujemo, da si geslo spremenite v skladu s priporočili za izbiro in rokovanje z gesli, ki jih najdete na spletni strani IT.UM.SI \ Informacijska varnostna politika \ Priporočila za izbiro in rokovanje z gesli.

Aplikacija za spremembo gesla je dostopna preko spletne strani IT.UM.SI \ Za zaposlene \ Dostopi in varnost \ Sprememba gesla. Povezava do aplikacije za spremembo gesla (URL) nameno​ma ni vsebovana v tem sporočilu.

Pri kakšnem koli vpisovanju gesla v naslovni vrstici vašega brskalnika preverite, ali svoje uporabniško ime in geslo vpisujete na varni, pravilni in zaupanja vredni povezavi.

To je prvo sporočilo od dveh (1/2).

RCUM

Drugo obvestilo, katerega boste prejeli bo, kot že rečeno, digitalno podpisano in označeno  - To je drugo sporočilo od dveh (2/2)…