Preskoči ukaz traka
Preskoči na glavno vsebino
Vpis

Skip Navigation LinksNovica

Išči
Skip Navigation LinksIT UM SI > Novice > Novica

Evropska sredstva za nadgradnjo nacionalnih raziskovalnih infrastruktur

Eva Ferk
|
05 december 2018

​Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR«. Vodilni projektni partner je Univerza v Mariboru. 

V okviru projekta bo vzpostavljen superračunalniški center s ciljem krepitve nacionalnih visokozmogljivih računskih kapacitet za potrebe slovenskega raziskovalno-inovacijskega in gospodarskega prostora. 

Nakup visoko-tehnološke raziskovalne opreme bo zagotavljal osnovne pogoje za razvoj novih tehnologij in še tesnejše sodelovanje med raziskovalno sfero in uporabniki znanja. S tem se bo krepil prenos znanj iz akademske sfere v javni, profitni in neprofitni sektor ter spodbujal interdisciplinarni pristop raziskovanja. V širšem smislu gre za ukrepe, usmerjene v krepitev institucij znanja v skladu s potrebami gospodarstva, tehnološkega in drugega prednostnega razvoja v državi, regiji in širše. 

Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo projekta, znaša 20 milijonov evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 16 milijonov. ​​

Več informacij je na voljo na tukaj​.


Univerza v Mariboru | Računalniški center | Slomškov trg 15 | 2000 Maribor
RCUM
Računalniški center Univerze v Mariboru | ©