Vpis
Računalniški center Univerze v Mariboru SLO | ENG
Skip Navigation LinksIT UM SI > Novice > Novica

Označevanje sumjive e-pošte

Eva Ferk
|
19 november 2018
V ponedeljek, 19. 11. 2018, smo zaradi boljše zaščite naših uporabnikov pred napadi s potvarjanjem e-mail naslovov (t.i. spoofing attack), vklopili dodatno označevanje tiste pošte, za katero bodo implementirani mehanizmi proti preprečevanju neželene pošte ugotovili, da je lažna. Takemu sporočilo bomo v polje Zadeva/Subject dodali oznako [SUMLJIVO – ni poslano iz UM].
 
Tovrstno oznako bodo dobila tudi sporočila, ki jih lastniki @um.si/@guest.um.si e-poštnih predalov nepravilno pošiljajo preko neavtoriziranih SMTP strežnikov (praviloma so to SMTP poštni strežniki drugih ponudnikov e-pošte, kot so Google/Gmail, Treira, Telemach, IJS in drugi). Takim uporabnikom svetujemo, da uporabljajo privzete protokole (npr. ActiveSync) in nastavitve (več o pravilnih nastavitvah si lahko preberete tukaj​, poglavje »Elektronska pošta«, podpoglavje »Dostop do elektronske pošte preko odjemalcev«).
 
Nova oznaka [SUMLJIVO – ni poslano iz UM] ne zamenjuje do sedaj uporabljane oznake [SPAM], ki jo v polju Zadeva/Subject dobijo vsa tista sporočila, za katera implementirani mehanizmi ugotovijo, da predstavljajo smeti. Gre za dodatno oznako!
 
Predlagamo, da v vaših e-poštnih predalih ustvarite pravilo za obe oznaki, ki bo tako pošto samodejno prestavila v ustrezno mapo (npr. v mapo Neželena pošta).
 
ekipa RCUM